Rektor Božović i ministarka Jakšić-Stojanović na međunarodnoj konferenciji Evropskog prostora visokog obrazovanja

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, učestvovali su na prestižnoj Ministarskoj konferenciji Evropskog prostora visokog  obrazovanja održanoj u Tirani, Albanija, od 29. do 30. maja 2024. godine. Ovaj značajni događaj okupio je ministre obrazovanja, rektore univerziteta, stručnjake i druge ključne aktere iz oblasti visokog obrazovanja širom Evrope kako bi diskutovali o važnim temama i izazovima sa kojima se suočava Evropski prostor visokog obrazovanja (EHEA).

U crnogorskoj delegaciji su bili i  direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Dragana Ćetković Đukanović, pomoćnica direktora u sektoru za obezbjeđenje kvaliteta i istraživanje Milica Kavedžić, te predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore Andrej Vukčević.

Nakon uvodnih obraćanja visokih zvaničnika, uključujući Evropskog komesara za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Ilianu Ivanovu, i premijera Albanije, Edi Ramu, učesnici su imali priliku da prisustvuju brojnim plenarnim sesijama i paralelnim radionicama.

Rektor Božović je, tokom svoje posjete, učestvovao i u bilateralnim sastancima sa drugim visokim zvaničnicima i rektorima. "Prisustvo na ovakvim događajima omogućava UCG-u da se pozicionira kao važan akter u Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Ovi susreti pružaju priliku za uspostavljanje novih i jačanje postojećih veza sa drugim univerzitetima, istraživačkim institucijama i obrazovnim organizacijama. Uvijek nastojimo da ova partnerstva dovedu do zajedničkih projekata, istraživačkih inicijativa i programa razmjene studenata i osoblja".

Ministarka Jakšić-Stojanović je ocijenila da je učešće crnogorske delegacije na Ministarskoj konferenciji Evropskog prostora visokog obrazovanja od izuzetnog značaja. "Naš cilj je da unaprijedimo kvalitet obrazovanja u Crnoj Gori i osiguramo da naši studenti budu spremni za buduće izazove i dinamično tržište rada. Kroz međunarodnu saradnju i partnerstva, nastavićemo da radimo na postizanju evropskih standarda", kazala je ona.

Crnogorska delegacija je aktivno učestvovala u diskusijama o različitim temama. Konferencija je obuhvatila teme poput dobrih praksi i izazova u sprovođenju ključnih ciljeva Bolonjskog procesa, međunarodne saradnje i alata za podsticanje mobilnosti unutar Evropskog prostora visokog obrazovanja. Takođe, pažnja je posvećena digitalnim i zelenim vještinama za evropsku radnu snagu, kao i ulozi visokog obrazovanja u pripremi za buduće profesije, uključujući korišćenje vještačke inteligencije. Pored toga, naglašena je socijalna dimenzija visokog obrazovanja, ističući značaj inkluzivnosti i jednakosti.

Tokom konferencije, naglašena je važnost inovacija, kvaliteta i partnerstva u unapređenju visokog obrazovanja u Evropi.

Zaključci sa paralelnih sesija prezentovani su u plenumu, gdje su ministri i šefovi delegacija diskutovali o budućim koracima za unapređenje Evropskog prostora visokog obrazovanja. 


AKTUELNO

Okrugli sto o iskustvenom učenju u turizmu: Internacionalizacija i inovacije u obrazovanju za XXI vijek
„Turizam je jedan od najvažnijih sektora u našoj zemlji, i njegova dugoročna dinamika zavisi od naše sposobnosti da obrazujemo nove generacije s vještinama za XXI vijek,“ kazala je prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta […]
Za studentski park i OŠ „Vuk Karadžić“ izdvojeno 65.000 eura: Novi sportski tereni
Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, potpisao je danas Ugovore o ustupanju izvođenja radova za projekte adaptacije košarkaškog terena u Studentskom parku i multifunkcionalnog […]
Odbranjena prva doktorska disertacija u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije UCG
Dr Neda Bošković, doktorandkinja studijskog programa Održivi razvoj Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta Crne Gore, danas je odbranila doktorsku disertaciju na temu „Kontaminacija mikroplastikom slatkovodnih ekosistema Crne Gore: prva zapažanja […]

Copyright © 2024 Univerzitet Crne Gore, Sva prava zadržana

Politika privatnosti / Disclaimer