Održana naučna konferencija: 170 godina od vojne reforme knjaza Danila Petrovića Njegoša

Ministarstvo odbrane i Istorijski institut Univerziteta Crne Gore održali su naučnu konferenciju povodom 170 godina od vojne reforme knjaza Danila Petrovića Njegoša u prostorijama Rektorata UCG i Centra za obuku VCG.

Direktor Istorijskog instituta, dr Radenko Šćekić, je govorio o procesu transformacije crnogorske vojske, od narodne do moderne oružane snage 21.vijeka.  

“Institut UCG, kao najstarija naučna ustanova u državi, ovim i sličnim naučnim skupovima tokom ove godine, će nastojati da da doprinos, kako razvoju istorijske nauke tako i rasvetljavanju brojnih spornih pitanja iz naše bliže ili dalje prošlost”, poručio je on.  

"Vojnim reformama knjaza Danila 1854. postavljene su osnove za vojno ustrojstvo dotadašnjih neregularnih formacija. Mora se priznati, da taj proces nije išao tako brzo, jer i u narednim decenijama kroz arhivska dokumenta, nailazimo na elemente vojnog organizovanja na plemenskoj osnovi. Očigledno je, da to nisu mogle biti brze i korjenite promjene koje bi bitnije poremetile tradicionalne vojne formacije, zasnovane na plemenskom ustrojstvu. Godine 1871. uslijedila je radikalnija vojna reorganizacija.  Nakon sticanja nezavisnosti 1878., svaka crnogorska kapetanija oformila je svoj rezervni bataljon", osvrnuo se direktor Šćekić na istorijske fakte .

Istoričar dr Srđa Martinović podsjetio je da su reformom knjaza Danila uvedeni oficirski i podoficirski činovi, vojna obilježja na crnogorskim kapama, a formacija vojske je podijeljena na desetine i stotine, uz obnovu Garde kao elitne jedinice.   Na konferenciji su govorili i eminentni naučnici i stručnjaci, doktori nauka Dražen Božović, Slavko Burzanović, Žarko Leković i Budimir Aleksić, kao I magistri Ivan Radulović i Filip Vučetić.

“Odbrambeni rat je bio konstatan u vjekovima naše istorije. Tako se i danas sjećamo velike reforme koje je knjaz Danilo sproveo  davne 1854. godine. U maniru prosvećenog vladara promišljao je o neophodnom unapređenju i organizaciji crnogorske vojske i njenom ustrojstvu na moderan nacin približno Oružanim snaga tadašnjih vodećih sila”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Marko Marković.  

On je istakao da su kroz hrabrost i volju snovi o slobodnoj Crnoj Gori postali stvarnost.   “Snaga država ne ogleda se samo u moći upotrebe oružanih sredstava, koliko u sposobnosti održavanja mira. Vojska Crne Gore biće posvećena očuvanju mira samostalno i u zajednici sa drugima uvijek prva da pritekne i potonja da ostane. Neka nam prolazno ne zakloni ono konačno i neka čast bude svetionik na početku i na kraju svakog puta”, poručio je Marković.    


AKTUELNO

Okrugli sto o iskustvenom učenju u turizmu: Internacionalizacija i inovacije u obrazovanju za XXI vijek
„Turizam je jedan od najvažnijih sektora u našoj zemlji, i njegova dugoročna dinamika zavisi od naše sposobnosti da obrazujemo nove generacije s vještinama za XXI vijek,“ kazala je prorektorica za internacionalizaciju Univerziteta […]
Za studentski park i OŠ „Vuk Karadžić“ izdvojeno 65.000 eura: Novi sportski tereni
Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, potpisao je danas Ugovore o ustupanju izvođenja radova za projekte adaptacije košarkaškog terena u Studentskom parku i multifunkcionalnog […]
Odbranjena prva doktorska disertacija u okviru Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije UCG
Dr Neda Bošković, doktorandkinja studijskog programa Održivi razvoj Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta Crne Gore, danas je odbranila doktorsku disertaciju na temu „Kontaminacija mikroplastikom slatkovodnih ekosistema Crne Gore: prva zapažanja […]

Copyright © 2024 Univerzitet Crne Gore, Sva prava zadržana

Politika privatnosti / Disclaimer